Mosmonul, cunoscut si sub denumirea Mespilus, este o specie de planta din subfamilia Maloideae ce apartine familiei Rosaceae. Un mosmon comun, Mespilus germanica, este un nativ cunoscut in sud-vestul Asiei si in sud-estul Europei.
Acest fruct care seamana cu un mar a fost foarte raspandit insa de la an la an el devine tot mai rar.
Fructele hibride de mosmon sunt delicioase si cresc pana la dimensiunea unei prune mari, la temperaturi de chiar de -25 de grade Fahrenheit, fiind foarte adaptabile in conditii meteo dificile.
Fructele coapte in anotimpul iernii dezvolta arome complexe unica daca sunt lasate in copac dupa ce frunzele au cazut din copac si a dat inghetul.
Mosmonul este astringent si, in cazul in care este tare, se lasa in copac la copt pana se inmoaie si capata o aroma completa. Mosmonul, cand incepe sa se coaca, dobandeste o culoare asemanatoare cu cea a zaharului brun.
In Instantele Europene Regale mosmonul a fost un fruct foarte apreciat deoarece insotea cele mai bune vinuri, iar bucatarii francezi asociau gustul acestuia cu produse scumpe gourmet cum ar fi ciupercile, trufele sau caviarul.
Fructul se mai foloseste si la pregatirea conservelor, la siropuri, tarte si jeleu. In Europa este servit in restaurante ca desert de iarna, fiind prajit in unt si cuisoare.
Culturile europene medievale considerau ca mosmonul are multe beneficii de oferit sanatatii. Ei sustineau ca inlatura pietrele la rinichi si trateaza diverse afectiuni ale stomacului.
Ceaiul facut din fructele de mosmon este bogat in beta-caroten, vitamina B1, vitamina C, calciu si fier. Este bun pentru ficat, pentru rinichi si pentru vedere. Este bogat în potasiu și zahăr. Moșmonul e folosit ca remediu în problemele intestinale. Fructul acrişor se culege crud, înainte de primul ger şi se depozitează până ce miezul fructului din partea coceanului începe să se înmoaie.
daca tu ai vazut (mancat Mosmoane), te rog sa descrii ceva despre acest fruct, in zona la mine n-am vazut asa ceva nici-o data. Din ce m-am interesa face parte din acelasi gen de samburiase doar atat.
Fruct de marime mare (50 gr), diametrul 45-50 mm, lungime 35-40 mm, cu pielita de culoare maro deschis si pe partea insorita rosu caramiziu.Se coace in luna noiembrie , fructele sunt bune atunci cand sunt moi dupa ce incepe frigul si bruma dar unii le culeg si daca sunt inca tari si pe baga in ladite cu fan pana se inmoaie. Gustul e ciudat nu stiu a ce seamana cred ca seamana putin cu gutuiul.Mie unul imi plac fructele si imi plac si pomi asa ca aspect sunt interesanti si nu sunt deloc sensibili
putem tine legatura pana in toamna-iarna. sa-mi trimiti si mie 2-3 lastari, vreau sa incerc si eu unu pom din asta. sunt tare curios. daca doresti sa-mi dai te rog sa-mi spui cat costa.
EU SUNT DIN CALARASI, DACA IMI PUI CATEVA RAMURI PRIORIPOST RAMBUS, IN TOAMNA, IN TIPLA PLASTIC VOR AJUNGE IN 3 MAXIM 4 ZILE INDIFERENT DE DISTANTA. IMPORTANT E SA VREI TU
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Taree recunoscatoare as fi daca m-ai ajuta, sanatate multa!